Jeg trenger strikkehjelp

Jeg kom over en vakker liten strikkegreie for en tid siden, nemlig kronprinsesseblonde. Vår venn Google kunne ikke presentere veldig mange bilder, men jeg har funnet noen som jeg mener må vise riktig mønster i følge den oppskriften jeg har:

Fine pulsvarmere strikket med blondemønster
Fine pulsvarmere strikket med blondemønster

husholdningsbok

Oppskriften befinner seg i boken:

Husholdningsbok for by og land

Med 16 Plancher, hvorav de tolv er utført i Farvetryk

der det er en tekstlig beskrivelse av Kronprinsessens Trondhjems-skjørt. Boken er fra 1911, trykt i 7. opplag, opprinnelig er den fra 1888. Dermed var det i kong Oscar IIs regjeringstid dette ble skrevet (1872-1905). Hvilken kronprinsesse dette skulle dreie seg om har jeg ikke funnet ut av, men jeg regner med det måtte være litt av en begivenhet å få så storfint besøk her i Trondhjem – og attpåtil av en kronprinsesse med nytt underskjørt!

Skjørtet finnes i en museumssamling på Sunnfjord Museum og er datert til et sted mellom 1880 og 1900. Jeg tviler vel på at dette er kronprinsessens original, men gammelt er det i alle fall.

Sikkert varmt, men trolig ikke akkurat babyull ...
Sikkert varmt, men trolig ikke akkurat babyull …

Så langt, så bra – tenkte jeg. Men samme hvordan jeg leser den oppskriften så klarer jeg ikke å produsere noe som ser ut som på bildet over. I fravær av forståelse for hvordan man strikker mellom “skjellene” har jeg strikket i glattstrikk, med en hullrand langs kanten. Hvordan oppstår det flotte skrå partiet? Mine spede forsøk på pulsvarmere ser slik ut:

Litt okei, men noe er feil ...
Litt okei, men noe er feil …

Til og med utgamle museumsgjenstander ser bedre ut enn det jeg får til. Dette er fra Sverresborg Folkemuseum:

Mansjetter i blondemønster
Mansjetter i blondemønster

Her er oppskriften i sin helhet. Hvis noen så kan fortelle meg (på skikkelig strikkespråk) hva man foretar seg med strikkepinnene mellom de skjell-lignende partiene, så blir jeg veldig glad 🙂

Klikk på bildet for å få lesbar størrelse på skriften
Klikk på bildet for å få lesbar størrelse på skriften

Jeg kan lokke med utrolig mange gode råd i retur, hentet fra boken. Her finner man oppskrifter og veiledning for alt fra oppdeling av dyreskrotter, hjemmeproduksjon av den fineste cologne, til grøtomslag mot ymse lidelser, Knæsokker for gigtpatienter og faktisk hele ukesmenyer for den driftige husmor.

4 thoughts on “Jeg trenger strikkehjelp”

  1. Selve mønsteret er vel likedan som du har strikket på pulsvantene – eller?
    Hvis du mener skråen på skjørtet, så tror jeg hele økningen må være mellom linningen og mønsteret. Såvidt jeg kan se er det like mange, og like store “trekanter” på hele skjørtet. Men det ser jo ut som det skrår utover. Nei jeg gir opp – i alle fall foreløpig 🙂

  2. Hei!
    Midtbyen Husflidslag har nettopp holdt kurs i dette.
    Send meg en Mail så kan jeg hjelpe deg.

  3. Hello Grete,

    Excuse me for not writing in your language, but I am Dutch. I was looking for this pattern as well. I am making nisser (look for Isolde Garn) and I like to recreate antique knitted clothes for them. And I already found the photo of the underskjørt, but the photo is too vague to recreate the pattern.
    And this week I found your question for help with the pattern in the old book. I also have an old knitting book and a pattern that is quite like yours. And I think I have worked it out.
    May be you already have the answer to your question.
    If you are interested in my solution I can send you the description if you give me your e-mail address.
    Kind regards, Ella

Comments are closed.