Summetone

I fjor høst, omtrent på denne tiden, hadde jeg en liten tur til hytta helt alene. Ennå hadde vi ikke fått strøm, og innredningen var det så som så med. Men jeg puslet med mitt om dagen, og overnattet i hytta likevel. Oppe på hemsen. Det regnet utrolig mye, og det var kjempekoselig å ligge der i mørket og høre på været. Ingen andre var der den uka, så det var ikke mye annet å høre eller se.

Jeg våknet litt utpå natta av en irriterende lyd. Det hørtes omtrent ut som lyden av et kjøleskap. Men noe kjøleskap hadde vi jo ikke. Ikke noe annet som laget kjøleskapmotorlyd heller, for den del. Jeg ble liggende og lytte – hva var dette for noe? Lyden kom ikke bort, og den ble selvfølgelig mer og mer irriterende. Jeg sovnet vel omsider, når jeg klarte å kose meg med lyden av regn i stedet.

En liten trompetist inni øret?

Dette var den første gangen jeg reagerte på denne lyden. Men den var nok dessverre kommet for å bli. Jeg har tinnitus. Fortsatt er det sånn at det er til å leve med, og som regel er det nok “motlyd” i omgivelsene til at jeg slipper å bli gal. Men noen ganger – spesielt om natten – klarer jeg ikke å koble ut lyden, den blir sterkere og sterkere jo mer jeg hører etter. De fleste har kanskje opplevd (forbigående) summetone inni hodet, i øret. Det er en lignende lyd jeg hører, men den er veldig høyfrekvent – høyere i tonen enn jeg tror jeg er i stand til å oppfatte som reell lyd.

Jeg har så vidt snakket med legen om det. En vakker dag må jeg nok ta en ny prat. Kanskje kan det gjøres noe med det, kanskje ikke. Det spørs om mp3-spilleren min er skyld i hele greia. Jeg kan ikke komme på noe annet, i alle fall.

5 thoughts on “Summetone”

  1. Huff Grete,det der var fælt å høre..Jeg har ofte lest å hørt om tinnitus å blir kvalm av å høre om det.Høres fryktelig ut. Har du mye hodepine? Kjenner du det hele tiden? Nei å nei… Ble litt lei meg nå,det høres så slitsomt ut.Du må ta deg en prat med legen ja.Det er nok riktig å gjøre.Ønsker deg en fin uke.Klem

  2. @Karin
    Jeg har heldigvis ikke mye hodepine nei, men lyden er der hele tiden. Jeg må unngå å legge merke til den (ved å ha annen lyd) så lenge det går. Den har ikke blitt verre på ett år, men det er trist at den ikke har forsvunnet – jeg tror ikke den kommer bort noen gang. Fin uke til deg også! Klem

  3. Det kommer hele tiden nye metoder for alt, mulig de blir bedre og bedre på dette også ja. Jeg har innlagt dren 3 ganger i ung alder og hører dårlig på høyre øre, pappa hadde tinnitus og farmor var veldig tunghørt. Jeg tørr ikke gå så mye med musikk på øre. Du får sjekke opp litt om det begynner å bli en evig plage.

  4. @Johanne Brekkevold
    Jeg tør ikke ha musikk på øret lenger jeg heller, det blir svært sjelden i alle fall. Det er noen muligheter for hjelp ser det ut som (på nettsidene til tinnitus-foreningen) – men jeg håper selvsagt å slippe å gjøre noe. Hørselen er ikke som den en gang var, noen “rustflekker” skal vi vel få med årene. Ha en fin uke, Johanne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *