Rognebærmoro

Jeg tror jeg var ute i seneste laget. Jeg hadde bestemt meg for å lage litt rognebærgelé til jul i år. Det er mange år siden sist jeg prøvde, og jeg husker det som ganske vellykket. Den gangen var det Fredrik som kom hjem med flere bæreposer med rognebær, for han skulle lage blåserør (av tverrstangen på alle plastkleshengerne i huset). Det ble mer bær enn han kunne blåse, så jeg gjorde altså en husmoderlig innsats og fikk mange glass med spennende gelé som ble brukt til kjøttmiddager i julmåneden. Det er godt, sjø!

Jeg har lest at det er lurt å vente til det har vært en frostnatt før man høster rognebær, fordi de da blir litt søtere og egner seg bedre til menneskemat. Nå har det sikkert vært flere frostnetter, og det var nesten ingen røde klaser å se noe sted. Sondre var ivrig og hjalp meg med plukkingen, og etter at vi hadde plukket bort alt som var ubrukelig satt vi igjen med bare ei lita syltetøyskål med bær.

Nydelige høstfarger der de finnes, men det er ikke mye farger igjen nå som snøen har kommet...

De stakkars få bærene ble behørig kokt, og gelé ble det. Hvis jeg skal antyde mengden, så endte vi kanskje med 3 spiseskjeer. Så beklager, folkens – det blir nok ikke vakkert dekorerte glass med rognebærgelé i julegave herfra i år. (Nå tror jeg vel egentlig ikke at noen gråter av den grunn, men dere burde prøve det, dere som ikke har prøvd – mye bedre enn tyttebær til ribba, for eksempel)

Delikat farge og morsomt i fine glass (bildet er stjælt!)

4 thoughts on “Rognebærmoro”

 1. Det er kjempe godt med brunsaus. Jeg har plukket ganske mye denne sommeren – men her jukser vi litt :o) Når de er plukket og renset, så putter jeg dem i fryseren ett par dager. Gir dem altså den første frosten…..så er det bare å koke gele. Tenk på det til neste år!!!

 2. Angrer for at jeg ikke plukket rognebær og la i fryseren, er knallfint som dekorasjon på en krans eller i frossen is også.

  Er det forresten du som har lurt inn noen supersøte strikkasokker til lille O på kontoret til Morten? Takk i så fall!!

 3. @Johanne Brekkevold
  Så lurt tips å bruke rognebær også til dekorasjon. Jeg skal tenke litt kjappere neste år.

  Ja, sokkene er jeg nok litt skyldig i 🙂 Visste ikke helt hva du ønsket deg, og armen min er dessverre ikke så “strikkbar” – men jeg håper det blir go’varme småtær!

  @Tanja
  Kjempelurt, Tanja. Som nevnt – neste år skal jeg være litt mer på hugget.

 4. At jeg ikke har tenkt på det før. Vi har jo mye rognebær rundt oss på Utsikten.. Dette må prøves neste år 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *