Tradisjonen tro

femtedagslaksFemte juledag er det laks. Hos oss. Hvert år.  Første gang vi hadde femtedagslaks var i 1995, så det begynner å bli en tradisjon.

Alle i familien er invitert; det vil si alle som er i nærheten og har lyst. Normalt inkluderer dette oss med barn og svigerbarn, foreldre og svigerforeldre og søster med familie. Så vidt jeg kan regne ut har vi vel en rekord på 14 til denne middagen, men i år tror jeg det er all time low med “bare” åtte. Allikevel – vi holder på tradisjonen og inviterer, også på hytta.

Og så er det ikke alltid det er laks. Noen ganger er det ørret, fordi det rett og slett er så fin ørret å få tak i. Tilbehøret er det samme uansett, så også tilberedingen.

Oppskriften er i grunnen veldig enkel – husk bare å starte dagen i forveien:

Rens fisken, fjern hode, hale og finner og innmat men behold skinnet. Gni godt inn med salt og pepper rundt fisken, og krydre inni buken med det du liker best. Jeg bruker sitronskiver, persille, dill, salt og (sitron)pepper. Nå pakker jeg den inn i folie og setter den i kjøleskap i omtrent et døgn før den skal tilberedes.

Jeg bruker å starte på middagen tre timer før servering på disse dagene. Jeg setter ovnen på 180° og lar fisken lage seg selv. Den tåler fint å godgjøre seg i sin egen kraft frem til like før den skal på bordet.  Det første jeg lager av tilbehør er agurksalat. Jeg skreller agurkene med en ostehøvel som jeg også skiver dem med. De legges i en lake av eddik (2 deler), sukker (3 deler), vann (4 deler), olje (en dæsj) og grov pepper (sånn passe). Salaten blir absolutt best om den får stå og trekke noen timer.  Deretter rører jeg inn litt sukker i en boks rømme – seterrømme, selvsagt. Det kan også tilsettes en dråpe sitron i denne, men det bruker jeg ikke. Grønnsaker og potet hører til, jeg bruker gulrøtter og brokkoli, men for eksempel spinat er også godt. Jeg ser mange bruker fennikel til fisk, og det er sikkert flott om man liker fennikel. For å tilfredsstille unger som ikke er så begeistret for rømme og agurksalat bruker jeg også å lage en god porsjon hollandaisesaus. Den på pose er helt grei, men bruk gjerne en dæsj rømme eller crème fraiche for å piffe den opp litt.

Hva drikker man til? Det man har lyst på – heldigvis. Jeg er ikke så glad i hvitvin, men vi bruker å ha en skvett til denne middagen. Ellers er det jo blitt stuerent å drikke rødvin også til annen fisk enn torsk, så det kommer også på bordet.

Og nå er det straks servert. Bon appétit!

One thought on “Tradisjonen tro”

  1. Nam! Det blir litt lite heilsteikt laks her, Nokon(tm) er mindre begeistra for bein. Svigermor har dog ei kjempegod oppskrift på laks som eg pleier lage om sumaren: kok opp vatn med laurbærblader, pepper og nokre sitronbåtar i. Legg i lakseskiver, la trekke kanskje ti minutt. Avkjøl og la stå til neste dag. Server med potet, agurksalat og ikkje minst pepperrot-rømme: 2 ss revet pepperrot (helst fersk, men tube funker fint) og litt pepper i ein boks rømme.

    Dette blir ganske feil med snøfokket som er utanfor heimekontorvinduet akkurat no, så eg trur eg satser på laksefilet i omnen ei stund til.

Comments are closed.