Hund & høst & helg

Jeg holder fortsatt en knapp på at høsten er fin altså. Jovisst elsker jeg sommer, sol og varme. Men jeg er også glad i farger, klar luft og innekos i mørke kvelder. Å drasse rundt på verdens beste lille kompis i skogen er både trim og kos, og denne helgen har det blitt mye av det! Kanskje jeg har en relativt kjedelig tilværelse … men jeg finner stor glede i små ting!

hostlovHøstløvet befinner seg mer og mer på bakken og trærne blir nakne. Det er litt barnslig morsomt å sparke i løvet!

skyggeOppå hele toppen utav alt klatret sola såvidt over kanten, artig skyggebildet på grana; ser du meg – og Lukas?nuss-fra-lukasVi lekte litt på berget der oppe. Lukas prøver kanskje å ta skjerfet mitt, eller kanskje jeg får en velfortjent nuss … han er spandabel sånn!is-pa-soledamIs på sølepytter minner meg alltid om barndommen; det var merkelig stor stas å krønsje isen på slike høstmorgener :)

vanndraperTeppet av inntørkede strå med duggdråper er også ganske fint i morgensola.

nynappa-lukasLukas er omsider nappet igjen, nå ser vi øynene hans! Men han er fortsatt ikke særlig glad i å posere. firklover Og fortsatt finnes det grønt. Jeg synes det er greit å finne litt lykke på min vei.

Loppa fikser strikkelysten

Endelig har jeg kommet i gang med strikking igjen etter litt tørke siden jeg kom hjem fra Svalbard. Jeg ble litt forundret over at strikkelysten var helt borte de første par ukene …

pae-genserJeg fullførte en mariusgenser til en god kollega og venn, og dermed var det bråstopp. Ja, den er temmelig lik den jeg strikket til Olav, bare litt mørkere i blåfargen. Og mottakeren ble glad – heldigvis!

egendesign-ufoEn selvdesignet genser ligger halvferdig i kurven – det er jo den som skal bli selveste Svalbardgenseren min og som er blitt til i arktisk farvann. Men fullføringen av den må vente litt, jeg er ikke så god til å regne & beregne, og mønsteret som skal pryde bærestykket er nokså komplisert og ennå ikke ferdigtegnet. Men det blir etter hvert!

loppa-i-gangFor nå har jeg kommet i gang med Loppa! Nettshopping av Shetland Soft fra Malsen og Mor var det som skulle til, nå gleder jeg meg til strikketid i høstmørket. loppa-monsterFargevalget er ganske safe, selv om jeg går laaaangt utenfor min normale komfortsone her.

loppa-proveDenne typen strikk (ovenfra og ned, i tynn og ren ull og med mye mønster) er skikkelig terapi for min strikkesjel, så det blir flere slike, kanskje i de villeste farger! Jeg har allerede bestilt en garnpakke med finull også … Følg med, her kommer mere snaskens snart!

ha-en-fin-dag

… høsten kan vær’ fin

Selv om det er kaldt, så er det jammen meg fint også. Med høst som gir farger i skogen, sol og trivelig selskap på tur til Estenstadhytta.estenstad-selfieØvelse gjør mester – snart klarer nok Lukas og jeg å komponere helt perfekte selfies på våre utflukter …meg-og-mereteLitt bedre resultat med søstrene sisters! Takk for turen, Merete. La oss gjøre det til en vane :)

Oktoberfest

Vi har hatt vår helt egen oktoberfest denne helgen, med huset fullt og programmet likeså. En slags tjuvstart på Fredrik sin bursdag kan vi kanskje kalle det :)
ida-pa-jobbenFredag kom Ida på bestemorbesøk på jobben, det var stor stas! Når det både finnes ei tavle å tegne på og varm sjokolade så må det jo være en bra plass å jobbe.
ida-pa-shoppingLørdagens shoppingtur var også et høydepunkt, i alle fall for dem som fikk alt de pekte på … Ida fikk sjefe i eget kjøretøy og knallrøde støvler ble det fargerike punktum for handleturen. De var jo riktig knæsje også da!
de-tre-smaFor min del var det supert med en tur i fjæra. Der fikk hundene løpe rundt litt friere enn vanlig.
jentene-disser Småjentene fikk leke i slengtauene, tydeligvis like morsomt uansett alder ;)rast-pa-benkenGutta kastet pinner, steiner og ball – og spiste kjeks på rastebenken. Selv om tåka lå tjukk over byen så var det ganske fint i sjøkanten i skumringen.
lukas-pa-strandaLukas i fullt trav mot bølgene, han er nesten like tussete etter sjøen som jeg er.
lille-bjornVesle Bjørn fikk sitte litt på fanget også, verden er fryktelig stor for en som er så liten …
strandaselfie

Hva er det med meg og sel …?

sel-0609Etter turene til Svalbard har jeg skaffet meg opptil flere diller, gitt. En av greiene er at jeg er tussete etter sel. Selfie, kompisen i Ny-Ålesund rager selvfølgelig øverst på sel-tronen. Men vi får jo av og til øye på disse herlige skapningene også her i sør.

havertungeI nærområdet på Trøndelagskysten har Havforskningsinstituttet nylig hatt telling av selunger. Gjett om jeg gjerne skulle vært med på det da! Denne skjønnheten er en havertunge og det finnes omtrent 8000 av dem langs kysten vår. Jeg tror jeg må studere litt på de ulike selartene. Ikke at det er særlig aktuelt å skaffe seg en, men … ååå, så søt!

Den hersens klippejobben

Du vet hva jeg mener, sant? Du har strikket rundt og rundt fordi du hater å strikke frem og tilbake. Så skal ermene monteres eller jakka klippes opp i fronten, og bare det å tenke på å dra frem symaskinen fortoner seg som en månereise …

Klipp uten søm
Meeeen – du kan klippe uten å sy! Her skal jeg vise deg hvordan, etter den gode opplæringen jeg fikk av Ann Myhre, aka Pinneguri. Det første og viktigste å merke seg er at dette gjelder for ren ull, ikke superwash, alpakka, mohair, angora osv. som blir for glatt og kan gli ut. Ren ull har kroker i fibrene som naturlig hekter i seg selv, og derfor kan du klippe nesten i vilden sky. Bildene her viser sinnasaujakka som jeg strikket i Cascade Fingering til Trine tidligere i år.
sinnasau-dag3Du bør selvsagt tenke litt på forhånd på hvor det skal klippes. Å forberede en klippekant er lurt. Jeg bruker 7 masker midt foran på en jakke; 1vr-5r-1vr. Hvis du strikker med flere farger så følger bare trådene med (f.eks. annenhver) også over klippekanten. Her er noen eksempler fra prosessen med fanajakka mi som er strikket i Finull fra Husfliden og Kauni effektgarn.
klippekant-forberedtHer ser du den kanten som skal bli til åpning foran på jakka. Jeg velger å bruke en tynnere heklenål enn pinnene jeg strikket med, sånn at heklekanten blir fast og fin. Merk at denne klippekanten kunne vært klipt uten heklekant, heklingen gjør egentlig bare avslutningen penere og har ingen praktisk betydning for å stoppe ulla fra å rakne.
heklekant-i-gang Detaljene om hvor du hekler og hvordan kan jeg vise deg, det er vrient å få fine og tydelige bilder som viser dette godt nok. Men her ser du et eksempel på ferdig heklekant på en prøvelapp:
provelappDenne laget jeg på Pinneguri sin workshop og hun har brukt den som eksempel på metoden (stolt!). Det som vises ekstra godt på denne er hvor tett heklekantene kan lages og hvor lite av strikkede masker som klippes bort.
Ferdig klippekant
Her ser du frynser etter klipping, men disse forsvinner på undersiden når kanten legges på vranga og syes fast.
plukke-opp-maskerEn ting til, forresten; når du har heklet støttekanten så vent med å klippe til du har strikket knappestolpene. Plukk opp langs klippekanten i samme maske hele veien, som regel er det passe å strikke opp masker i tre av fire rader. Ved å strikke stolpene før du klipper spares sårkanten for trekk & strekk helt til alt er ferdig strikket.

Du kan bruke samme klippemetode i ermeåpningene på tradisjonelt strikkede plagg også. Hvis du vet hvor langt ned på bolen ermene vil komme kan du strikke inn klippekant (da får du belegg gratis). Alternativt kan du jukse litt og enten hekle støttekant rett i strikketøyet – det gjorde jeg på fanajakka mi og det gikk helt fint – eller bare klippe!

Bjørn på besøk

bjorn-og-lukas En skikkelig sprettball av en liten villbasse har kommet inn i familien. Margrete & Mathias har fått seg en liten Bjørn; eventyrblanding av beste skuffe! Lukas (onkel) ble plutselig den store hunden! lukas-moter-bjorn Hør nå her, din lille spirrevipp! Vi gidder ikke løpe så veldig fort så veldig lenge …mote-med-bjornSpandabel med smask er han i alle fall, den lille sjarmøren!

Skjerpings!

BRIMI_sunn-(2)Det er på tide å ta frem den strenge stemmen og snakk’ te’ mæ litt! Det kjennes som hele 2014 har vært fylt med unnskyldninger og unntak (det har vel egentlig det også). Og jeg har villig latt ting skure og gå både på kostholds- og treningsfronten! Skulle tro at speilet på badet var byttet ut med dette:

you-look-fineMen det er ikke det sjø … Og det begynner å vises veldig godt at fjorårets julefeiring med alle sine det-må-da-være-lov-å-kose-seg-litt har vart både gjennom vår, påske, sommerferier og lange reiser. Og et vondt kne har blitt en dårlig unnskyldning for å hoppe i bilen litt oftere enn strengt tatt nødvendig. Derfor: Skjerpings!

Innstrammingene starter NÅ og målet er tilbake til 2013-sommer-nivå innen jul! Nå er det slutt på søtsakene. Det er slutt på å sluntre unna gåturene til og fra bussen og det skal bli gå hjem fra jobben ukentlig igjen! Dermed basta!

Nå var jeg streng nå.

… med benen i kors

Denne Lisa Ekdahl-sangen har jeg hatt på hjernen i hele dag. Jeg har på ingen måte sittet med benen i kors, men jeg har saktens hatt lyst! Det nydelige været fortsatte også i dag, men med noe heftigere vind og litt mer behersket temperatur. Dermed var arbeidsforholdene midt i blinken for å få ferdig all veden etter gårsdagens store skogrydding.
oktober-vedDet tok noen timer, altså! Men nå står to fulle paller i Grete-høyde vakkert stablet på båtparkeringsplassen.
vaflerVafler i hagen var passe pausesnadder for alle som var i arbeid. Nå vi skaffe dobbeltjern på hytta altså, det går litt smått med ei og ei plate. vaffel-med-bestefarLukas synes det går litt smått med serveringen også, enda han sitter pent. Det vanket vel en og annen smaksprøve …
bustebartepinnHar du sett sånn en bustebartepinn! Det er paradis for hunden her på hytta, han styrer selv om han vil være ute eller inne – og han elsker å rote i sagflis og rusk. Vi har gått lang tur i dag også, med løpetur i fjæra og nysgjerrigsnusing langs kuskitjordet.

Jeg har stått, gått, løfta og lempa i hele dag. Litt elendig tv-underholdning kombinert med fullføring av et bestillings-strikkeverk og et bittelite glass rødvin – ja, så ble det litt benen i kors likevel!

Deilig høsthelg

solsikke-oktoberTjue varmegrader og steiksol i oktober, det er ikke akkurat det jeg normalt forventer av høstferien. I år ble det ikke noen alene på hytta-uke for meg og Lukas, men en litt forlenget helg har vi spandert på oss hele familien.

sushi-oktoberLørdagen laget vi sushi og fikk rima av fryseren som var alt for full av is.

fyr-i-peisen-oktoberLitt fyr i peisen og godt i glasset, og vips! var den dagen gått.

rappen-skal-oppDet er – vemodig nok – tid for å pakke sammen sommeren denne helgen, så søndagens første post på programmet var oppsett av båten.

siste-reis-rappenVi har brukt den skammelig lite i år, selv om ungdomman fikk leke litt med den i sommer da. Den er fortsatt kjekk å ha, gamle Rappen. Lukas er standhaftig kai-vakt og passer på at alle kommer seg trygt på land igjen.

tommerskogLitt vedarbeid fikk vi også begynt med, mange trefall og mye rot i skråninga ble saget opp og lempa ned til Solfang.lempe-vedGreit å få brukt kroppen litt igjen. Og så varmt som det var – kunne like gjerne jobba i bikini!ved-oktober Denne haugen skal nok gi varme i lang tid.

sol-oktoberSøndagsmiddagen var (endelig!) fårikål. Med mat som lager seg selv ble det tid til både maling av verandarekkverk, tur med hunden, ku-safari, fuglefotografering og en stille stund ved den gamle butikken til farfar.

fuglematPappas fuglemater har alltid gjester, dette er en svartmeis som koser seg med kosttilskudd på Utsikten Gjestgiveri.

froknan-ved-karstuaFrøknan te’n Per har fortsatt gode utebeite-dager. De fulgte nysgjerrig med oss fra jordet nedenfor Kårstua.

lukas-luksuspinneTobias har lekt med trefresing i dag, han fikk skikkelig dreis (haha!) på dette etter hvert. Og Lukas fikk sin egen luksuspinne å leke med. Det har med andre ord vært foill fræs i to dager, og enda har vi to dager ferie – juhu!

… om familie, jobb, fritid og livet generelt