Den våte påska

Vi har vendt hjemover for å få et par dager akklimatisering før påskeferien er slutt for i år. Aldri har vi vel opplevd maken til gjenstridig regnvær. Bare på langfredag fikk vi et kjærkomment avbrekk, godt utnyttet med vaffelsteking på verandaen. Ellers var det vått-vått-vått!

lukas-ser-pa-regnet
Lukas ser bare vått – regn og sjø …
ida-og-hestehoven
Ida i fullt regnhyre har plukket blomst til bestemor
fredrik-ny-genser
En tur på stranda – Fredrik med den nye genseren sin

Vi har kosa oss altså, bevares! Vi har spist lammelår, reker, kalkun og jeg vet ikke hva… Opptil flere omganger med vafler, søtsaker og alskens godt å drikke har det også vært. Trivelig selskap med både søster og mamma & pappa i hyttegrenda. Det ble turer med hund og besøk av gode venner. Så kom altså sola på lynvisitt og vi tok imot uten sure miner :)

paskesol-og-paskestrikk
Te i koppen, strikketøy, hagemøbler og sol!

Dagens reklame: Alpakka

Jeg har lyst å dele ut litt gratisreklame for alpakka. Altså, garn av alpakka. Som jeg tidligere har nevnt, så strikker jeg modeller for Du Store Alpakka, og det er ikke helt uten grunn at jeg tilbyr mine tjenester nettopp til dem. Siden jeg strikket min første DSA-maske har jeg hatt oppdrag fra dem hele tiden, så tiden til egostrikk blir litt redusert – men desto mer verdsatt.

alpakka1Garnet er gjennomgående helt fabelaktig å strikke med, og finnes i mange supre kvaliteter, tykkelser og farger.  De plaggene jeg har selv som er strikket med alpakkagarn er deilige, holdbare og fine!

Alpakka er en av verdens mest eksklusive fibre og ble tidligere kun brukt av inkakongene i Peru, det sies at hvert plagg kun ble brukt én gang. Hvis man hadde utført en gjerning som var av stor betydning for landet, kunne man være så heldig å få et slikt kongelig plagg i gave – ellers var dette kun for de utvalgte. Tenk på det, neste gang du får et strikkeplagg i alpakka; du er like viktig som en inkakonge!

Alpakkahåret kommer fra alpakkaen som lever høyt oppe i Andesfjellene i Søramerika og tilhører den søramerikanske kamelfamilien. Dyrene er forholdsvis sjeldne og prisen på råvaren blir derfor ganske høy. Sammenlignet med vanlig ull er alpakkaull omtrent tre ganger varmere. Fiberen er hul, dette er hår, og den puster slik at den føles varm når det er kaldt og sval når det er varmt. Alpakka nupper ikke og klør heller ikke på de fleste mennesker. Alpakka inneholder ikke lanolin – godt å vite hvis du er allergisk! Alpakka har en flott glans og inneholder mye svovel som er bakteriedrepende. Det er derfor lurt å henge alpakka plagg til lufting, da vil de rense seg selv. Hvis du må vaske plagget, bruk Milo, Woollight eller en god hårsjampo, vask for hånd med rikelig lunkent vann. Kryst plagget og sentrifuger det lett. Legg plagget flatt til tørk, i riktig fasong, gjerne på et håndkle. Da vil det holde seg fint i mange år framover. Ingen ren alpakka kan vaskes i maskin. Noen sier at de kan, men produsenten har aldri turt å påstå dette og mener at vridningen i selv den snilleste maskinen kan ødelegge fibrene.

Ingen alpakkaer slaktes på grunn av pelsen sin eller lider overlast for garnproduksjonen til Du Store Alpakka. På grunn av det tøffe klimaet i Andesfjellene klippes dyrene bare én gang i året og kun 1/3 av pelsen vurderes som så fin at den kan brukes til garnproduksjon for Du store Alpakka. Alpakkafiber sorteres i mange ulike kvaliteter. Den aller mykeste kvaliteten kaller vi Baby Alpakka. Det betyr ikke at den kommer fra kalvene, bare at den er av ypperste kvalitet. Alpakkafiber har svært liten egenvekt. Derfor er ferdige plagg lette som fjær selv om fiberen er slitesterk, slik at plaggene tåler å bli brukt til hverdags. 

Påske i regnvær

Det regner og regner og regner… Men vi lar oss ikke stoppe – ferie har vi åkkesom. I dag trosset vi alt det våte og tok jobben med kapping, kløyving og stabling av veden etter treet som falt på verandaen i stormen Hilde.

lage-ved
En fornøyelse å jobbe med godt verktøy
lagre-ved
Og all veden ligger trygt under tak til tørk

Vi har kosa oss veldig likevel altså – mye kortspill, filmer på TV, mengdevis med strikking og uendelig med god mat og godteri. Hammocken er også montert, nå håper jeg på noen timer oppholdsvær snart så vi kan sitte i den også.

Ferdig sinnasau

Det er med en god porsjon sommerfugler i magen (og lodne sauer rundt brystkassa) jeg nå gir bort den nystrikka sinnasaujakka. Fra jeg tok i garnet første gang var jeg sikker på at det skulle bli til denne jakka og at den skulle være 50-årsgave til Trine.

Kjære Trine

Jeg ønsker deg hjertelig til lykke med den store dagen senere i år! Og så ønsker jeg deg og familien en fantastisk tur til sommeren når dere skal feire og feriere på Island. Jeg er så utrolig dårlig til å holde på hemmeligheter, så derfor overrekker jeg denne til deg allerede nå så jeg slipper å holde meg for truten i månedsvis.

ferdig-sinnasau-uteJeg håper du liker jakka og fargene. Skulle det likevel være skivebom, så er det et åpent tilbud om å bytte!

Tusen takk for et varmt og godt vennskap – verden er en bedre plass fordi du er her

Klem fra Grete

Håper Trine har tid til å stikke innom oss på Vikan i løpet av nærmeste fremtid, så hun får prøvekjøre gaven. Jeg er spent, altså…!

God og varm genser

Den tjukke islandsgenseren ble ferdig her om dagen, etter den sedvanlige etterbestillingen av garn. Jeg skjønner ikke hvordan jeg gang på gang klarer å kjøpe for lite garn til prosjektene mine… Men nå kom jeg i alle fall godt i mål og har igjen barndommens knallgode storgenser å krype inn i når det er husji og kaldt.

islandsgenser-ferdigJeg valgte å fullføre mønsteret med motsatt brunt/hvitt hele veien men etter den hvite i originaloppskriften. Dermed ble det hvit hals og den ble litt annerledes men fortsatt helt etter oppskriften. Den er strikket i fritidsgarn på pinner 7 (oppskriften sa 5, men da ble det så hardt at jeg bare ga opp – kanskje fritidsgarn i dag er noe annet enn på 70-tallet? Det stemte også dårlig med oppgitt garnmengde – jeg brukte 400 gram brunt, mens oppskriften sa ’6 hesper’, hva nå det antyder…)

Bildene er tatt i lampelys, så fargene er kanskje ikke helt riktige. Mon tro om noen tar et bilde av meg med genseren på i løpet av påska?

islandsgenser-selfie
En usedvanlig dårlig selfie men veldig deilig genser

Når sommerens reise til Svalbard går av stabelen tenker jeg denne vil være selvskreven i bagasjen – juni på 79° nord er nok ikke noen shorts & singlet-periode.

Godteri og idealisme

Denne påska skal jeg lage min egen kjekssjokolade. Oppskrifta fant jeg her, og det var midt i blinken for en slags bakeseanse sammen med Ida tenkte jeg.

hjemmelaga-sjokolade
Mari sine hjemmelagede kjekssjokolader

Jeg er nemlig veldig klar for å hoppe over innkjøp av Kvikk Lunsj, fordi Freia er en av verstingene til å bruke palmeolje i produktet. Det samme gjelder for sjokoladene Smil og Japp og mange andre produkter.

Palmeoljesaken kan se ut som en håpløs kamp å vinne. Tenk om alle forbrukere boikottet alle produkter som inneholder oljen? Hvis bare mange nok får tilstrekkelig informasjon og kunnskap så kunne det kanskje monne mer enn det som er synlig fordi jeg har sluttet å kjøpe Kvikk Lunsj.

La meg med én gang slå fast at jeg ikke er noen dyktig idealist. I beste fall kan man vel si om meg at jeg er en slags hobbyidealist; jeg har saktens mine meninger og kjepphester, men jeg er veldig takknemlig for at andre står på barrikadene sånn at jeg slipper.

Jeg er også en enkel boikotter. Er det noe som byr meg imot eller strider mot mine prinsipper, så lar jeg være å kjøpe det eller bruke det – så langt det lar seg gjøre og jeg kjenner til det. Flink nok er jeg absolutt ikke, men jeg er i alle fall villig til å endre på vaner hvis det har noe for seg. Sånn som å kutte ut Kvikk Lunsj selv til påske.

Fakta om palmeolje

  • Enorme områder regnskog raseres for å plante oljepalmer.

  • Palmeolje finnes i margarin, snacks, taco, nudler, sjokoladepålegg og kjeks.

  • I tillegg brukes den i matvarer, kosmetikk, vaskemidler og biodrivstoff

  • Palmeolje er verdens billigste vegetabilske olje.

  • Det globale forbruket av palmeolje er fordoblet det siste tiåret

Og så blir det ferie

Jippi, påskeferien starter straks! Bilen er stappet til bristepunktet og vi setter nesen mot hytta – endelig! Med så sen påske er det merkbart lenge siden vinterferien. Og ekstra deilig å få mange dager til å kjenne på vårfølelsen. Nå gjenstår bare ordrebekreftelsen på godværet jeg bestilte, så blir dette aldeles glimrende.

paskehone
Ekstrapassasjer som skal være med til sjøkanten

Vinhøna får selskap i år, denne supertøffe godterihøna fikk jeg i påskegave av en søt og snill kollega! Nå kan lavkarbo, kaloritelling, trimplaner og vektstress bare ta seg en bolle – her skal det koses!

Fargeføljetong – blått

I forrige uke var Lukas og jeg på en av våre sedvanlige (gjørme)turer i marka og årets første blåveiser nikket så nusselige mot oss på den hemmelige plassen. Ettersom jeg ikke hadde med kamera på den turen måtte jeg plukke noen få og sette dem i vindusposten i et eggeglass. Det er vårstemning det!

årets-forste-blaveis
Deilig dunete stilk og klare blålilla blomster

blabar

Blåbær er nydelig snacks. Nå for tiden får man kjøpt blåbær hele året og det er en selvfølge på favorittkaken Pavlova. Til pannekaker er det også naturlig tilbehør. Mye annen blå mat spiser vi nok ikke, men man bør visstnok spise noe blått hver dag for å bli pen og smart! En slags blåfavoritt er ost – jeg elsker blåmuggoster!

norzolaBlått er uomtvistelig en kald farge. Jeg forbinder den med vann, is og snø.

blatime-i-karstubukta
Lukas og jeg trives i Kårstubukta både sommer og vinter

En frisør (!?) fortalte meg en gang at jeg er en typisk vinterfargeperson. Jeg forstår ikke helt akkurat det – jeg trives absolutt best ikledd varme farger – gjerne sterke.

Sommerblomster er en fantastisk oppfinnelse, og en favoritt blant disse er blåklokkene. Har du hørt at de nesten ringer?

OLYMPUS DIGITAL CAMERANår det kommer til strikking så har jeg pirket litt borti noen blåverk også, naturligvis (surprise!).

bla-genser
Slamsegenseren min

Denne genseren ble til på svært kort tid med bomullsgarn og tykke pinner. Tanken var å ha en slenge på seg-genser til vår- og sommerbruk og det var akkurat det den ble til. Ikke mitt stolteste produkt, den er ganske slurvete laget. Men ganske god og veldig blå.

jakke-og-skjerf
Jakke i lin-bomull og skjerf i Hexa

Jakka ble til på sommeren, jeg trodde liksom at bomull og lin var passe sommerstrikk. I ettertid har jeg konkludert med at det ikke spiller noen rolle hvilket materiale jeg bruker på hvilken årstid. Men jakka er ganske okei; fargen heter gråblå og er fin å kombinere med for eksempel dongeri. Skjerfet er strikket i Hexa sin farge petrol, artig nyanse.

marius-lysbla
Mariusgenser til Margrete

Jeg har i løpet av Mariushysteriet utviklet en form for Mariusallergi, men noe strikk i dette mønsteret har det likevel blitt. Denne genseren strikket jeg til Margrete i Fin fra Du Store Alpakka, fargen heter rett og slett Lys Blå.

Selv om jeg alltid har trivdes best i den snøfrie delen av året, så må jeg gå med på at vinterens blåtime er ganske vakker. Her er nok et Vikanminne fra en trilletur med Ida i vogna.

blatimen
Sondre og Lukas triller baby-Ida på Vikan

Påskeferiepakking

Nå er det på tide å flytte den vesle garnkista til hytta, så jeg forbereder pakking av nødproviant som skal få bli med dit.

paskekistaSelv om jeg alltid er påpasselig med å ta med rikelige mengder strikketøy til Solfang, så kan jo det utroligste skje og jeg kan gå tom for prosjekter. Derfor kombinerer jeg rydding i garnlageret med flytting av restegarn. Lurt, sant? Noen strikkebøker og -hefter får også bli med dit, i alle fall for en stund.

… om familie, jobb, fritid og livet generelt