Hjemmebrygg

Da vi flyttet måtte jeg selvfølgelig også tømme fryseren. Og det kan jo ofte by på overraskelser. Jeg hadde boks etter boks fulle av tyttebær – jeg har trolig vært overivrig til å plukke ett eller annet år. Ikke husker jeg når det var, men når det gjelder holdbarheten til tyttebær er jeg ikke så veldig bekymret. Jeg leste en gang at tyttebær inneholder utrolig store mengder naturlig konserveringsmiddel. Hadde samme mengde vært tilsatt kunstig, så ville det vært forbudt å selge som menneskemat.

Men altså – jeg hadde mye tyttebær. Og jeg tror ikke tyttebærsyltetøy er særlig lett omsettelig her i familien. Så jeg bestemte meg for å lage likør av dem. Ikke at det går så mye likør heller blant husets beboere.

To glass klare for daglige snuoperasjoner

Oppskriften er veldig enkel:

  • Fyll glasset med bær
  • Fyll deretter på med sukker, sånn at mellomrommene mellom bærene fylles
  • Fyll på sprit sånn at alt dekkes

Jeg kjøpte 60% sprit på Polet, men det går helt fint å bruke mindre sterk eller annen sprit også, eventuelt noe med en smak du vil ha sammen det sukker- og bærsøte. Vodka eller rom kanskje? Du må bruke glass eller flasker som er helt tette, for én gang i døgnet skal det snues på hodet. Det er en form for sakte risting, og for å få med alt sukkeret. Glasset kan gjerne stå i minst en måned, det har ingenting å si om det står i tre måneder. Men deretter bør du tenke på å sile innholdet over i flasker. Bruk en gasklut eller lignende, pass bare på at det ikke er smak eller lukt i tøyet du siler gjennom. Kaffefilter er litt for tett, og jeg synes det blir papirsmak av det, så se om du finner egnet tekstil.

Delikate kaffebønner kan bli til delikat likør

Nå når sommeren er her er det kjekt å tenke på om man vil plukke bær til likør. For ikke å glemme plommer – både lyse og mørke plommer kan bli til delikat og god likør, oppskriften er den samme. Er du i det eksperimentelle hjørnet, så kan du lage likør av en hel masse morsomt. Frukt, for eksempel epler, fersken eller appelsin gir gode resultat. Husk da bare å dele frukten i biter hvis det er store enheter. Kaffebønner går også an å bruke, da bør du prøve å knuse noen av bønnene og la gjerne glassene få omtrent 6 uker på seg. Det er mange som tilsetter en vaniljestang i glasset med kaffebønner. Kaffelikør er jo faktisk ganske godt!

Du vil bli imponert over de vakre og klare fargene de ulike likørene får! Let etter fine flasker, lag din egen fantasi-etikett, og voilà – du er likørprodusent!

One thought on “Hjemmebrygg”

Comments are closed.