Svalbard calling – rapport #11

Det var vel ingen som trodde jeg hadde gitt meg ennå? Her skal det sannelig bli reisebrev fra hver eneste dag på bøljan blå og fra landsida attpå, det lover jeg!

dag11-havblikkNok en gang starter jeg dagens rapport med gårsdagens avslutning. Selv om dagen var nokså grå, så klarte solnedgangen å finne en stripe mellom skyer og hav. Dette er et syn jeg aldri kommer til å bli lei av – snakk om å få alt man ønsker seg av naturopplevelser!

dag11-lite-skipJeg fikk lyst å vise frem dette bildet som viser Cable Innovator i Nordsjøen ved en oljeplattform. Plutselig ble dette en liten båt. Bildet er tatt av pc-skjermen til en av teknikerne, han har liggende et Uninett-dokument på skrivebordet sitt 🙂

dag11-days-sinceLitt skipsinternt selvskryt er på sin plass å vise frem, særlig ettersom vår erfaring så langt viser at dette er berettiget. Fagkunnskap og profesjonell utførelse er synlig på alle områder, i tillegg til at alle ombord er usedvanlig hyggelige, blide, entusiastiske og service-minded.

dag11-feste-blaserOg disse gutta kan vi lett identifisere oss med (ikke sant Frode?)! De har jobben med å feste blåser på navlestrengen (umbilical cord; jeg skal fortelle om den senere) som skal følge plogen ned i dypet. Her er det bare å henge i stroppen.

dag11-plog-plaskOmsider kom dagens høydepunkt og senking av plogen igjen. Sjøen var blank som et stuegulv og vi fikk orkesterplass til begivenheten denne gangen. Det er et intenst apparat på dekk når alle kabler og koblinger skal på plass i riktig rekkefølge og på riktig måte.

dag11-mark-chiefMen disse gutta har gjort det før og det var velregissert og smooth fra begynnelse til slutt. I skrivende stund ploger vi igjen – i nokså krevende bunnforhold og derfor temmelig sakte.

dag11-blaserDet er en anselig mengde blåser til rådighet, det trengs saktens når navlestrengen trekkes flere hundre meter dypt og like langt bak skipet.

dag11-fibreneEn sniktitt innom fibertesterommet har det også vært tid til, her er alle 24 fibrene avdekket for målinger – det sitter en kar i Longyearbyen som måler demping (altså, det har med overføringskvalitet å gjøre – jeg skal forklare dette litt bedre også i et senere reisebrev) inntil 15 mil i vår retning og en måleingeniør er ombord og sjekker fra den andre enden. På den måten blir hele strekningen på omtrent 26 mil kontrollert. De gutta ser lyset, bokstavelig talt!

dag11-litt-store-stripsOg skal man stripse en skikkelig kabel så må man ha skikkelig strips, det er klart. Disse er definitivt de største jeg noen gang har sett.

dag11-fuglehuken-kongsfjordHer er nordligste punkt på Prins Karls Forland (Fuglehuken) og vi ser mot Kongsfjorddypet. Vi nærmer oss med stormmuseskritt!

hilsen-grete

One thought on “Svalbard calling – rapport #11”

  1. Flott rapport igjen – og spennende bilder. Gleder meg til filmene når det blir et bedre nett enn her på hytta 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *