Svalbard calling – rapport #24

Vi gikk rett i surface lay i den urolige sjøen i går kveld. Surface betyr i denne sammenhengen oppå havbunnen (ikke på havoverflata, *fnis*) uten nedpløying av kabelen.

dag24-sidelengsDet så merkelig ut på løypekartet da skipet la baugen mot vinden og kjørte med thrustere som sidelengs fremdrift. 146 meter båt, liksom!

dag24-feilkursMerkelig er det også å se at snuten har komplett feil kurs – vi skal da virkelig nord- og østover… Denne kjøringen går ikke fort, 0,3 knop er vel snittet. Selv om det er ubegripelig sakte, så har det sine fordeler om vi nå kan sige over ikke-plog-strekket mens vindene raser fra seg, når vi kommer til nordenden av Forlandet må det nedgraving til – blant annet fordi det er et område med stor tråleraktivitet – og da vil vi helst ha været på vår side. Estimatet om ankomst Brandal og Ny-Ålesund omtrent på mandag gjelder fortsatt hvis vi slipper mer værfasting.

dag24-ordersKapteinen skriver hver dag sine små ordre og oppfordringer til navigatørene i en loggbok. Ikke den beste håndskrifta å forstå (men ikke den verste jeg har sett heller) og han skribler gjerne et lite visdomsord innimellom – sjarmerende selv om heller ikke rettskrivingen står i høysetet. 🙂

dag24-snoplogOg nå over til været til sjøs; i natt har det kommet snø. Bra vi har plog – haha!

dag24-vindvarselDette ferske vindvarselet fra Yr viser at vi fortsatt har det beste i vente i denne omgang med blæst. Kanskje blir ikke bølgehøyden så voldsom, men for å kjøre plog igjen må vi komme oss under fire meters bølger eller deromkring. Ikkeno annet å gjøre enn å vente og se! I tillegg til vinden og bølgene ventes det nå skikkelig vintervær, helt ned mot 8-10 minus. Det kan med andre ord bli en kald fornøyelse med landtaksjobbingen på Brandal.

dag24-sno-pa-dekkEn kald fornøyelse er det også å gå ut for å ringe. I mitt neste sjømannsliv skal jeg sørge for satellittelefon som kan brukes innendørs – brrrrr!

hilsen-grete

2 thoughts on “Svalbard calling – rapport #24”

  1. “Årvåkenhet betaler seg” om jeg forstår kapteinens håndskrift rett. Og det kan sikkert være et godt visdomsord med de værforholdene dere har nå. Her på jobben i Brattørkaia 15 B har havtåka kommet sigende og stenger utsikten mot fjorden, men jeg skal vel liksom jobbe nå da – så da så! Med ønske om en fortsatt god tur til deg og “ditt” mannskap, Grete! 🙂

  2. Regner med det var omtrent kapteinens mening ja, Roar. Selv om vigilance ble til vigilence 🙂

    Utsikten har gitt seg her også, vinden og snøværet øker på. Riktig så festlig, egentlig. Takk for gode ønsker, ha en fin dag på jobben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *