At jeg ikke har like mye å melde når jeg ikke er tilstede på 79° nord betyr ikke at arbeidet med fiberkobling har stoppet opp. Selv om jeg er treg med rapportene, så skjer det saker og ting der oppe.
Vær og klima er naturligvis store utfordringer, og det har ikke landet fly i Ny-Ålesund på en stund nå, med både vind og manglende sikt på grunn av nedbør. Det betyr at gutta helt til i dag har ventet på deler – i tillegg til å sitte værfaste.
Men også store gutter kan bli like glade som unger på julaften. Etter åtte dager uten flytransport i Ny-Ålesund landet nemlig helikopter i dag med de etterlengtede pakkene og innspurten på fibertermineringen har kommet i gang.
For de med godt gangsyn; den vesle røde prikken litt til høyre for midten av bildet viser helikopteret – ifølge sikre kilder! (du får se en større utgave av bildet hvis du klikker på det)
I Palmehaven produseres det stadig fiberpalmer. Jeg kan skrive under på at det er stas å eie en sånn! Jeg er sikker på at sjokoladepausen var velfortjent også. Gretebu er snart fullt møblert – kanskje ikke stedet å feriere, men det ser da ganske trivelig ut med både lys og varme. Mon tro om noen kommer på at dørkarmene bør males en vakker dag? Både Gretebu og Frodebu er på et område som nå er inngjerdet. Gjerdet skal etter sigende hindre isbjørn i å forville seg inn på anleggsområdet. Men portene står åpne hele døgnet, så det kan faktisk hende at bjørnene allerede er der når arbeidsfolkene kommer om morgenen… Her er et glimt av byggevirksomheten på Brandalpynten hvor to nye VLBI-antenner skal stå ferdig i 2018. Etter idriftsetting skal målinger fra disse kjøres parallelt med den eksisterende antennen (fra 1993) som står på flyplassen i en periode på tre år før den gamle avvikles. Statens Kartverk er storforbruker av data og blir nok de som får aller størst nytte av den nye fiberforbindelsen, noe de også i flere år har gitt uttrykk for.
Oppgaven til de nye antennene blir nesten den samme som dagens antenne har, men de nye skal levere målinger fortløpende 24 timer i døgnet – i en kontinuerlig datastrøm – med en nøyaktighet som skal være bedre enn én millimeter! Derfor er det også nødvendig med to antenner og ikke én slik vi har i dag. Oppgaven er å finne jordas spinnhastighet og spinnaksens vinkling og bevegelse i forhold til stjernehimmelen. Målingene skal også bidra til å overvåke jordoverflatens endringer.