Strikke med perler

Den selskapskjolen jeg skulle strikke ble aldri ferdig, men jeg tenkte å tipse litt om fremgangsmåte for å strikke med perler slik jeg gjorde – jeg har i alle fall et par fine mansjetter som kan festes på noe med tiden. Kanskje jeg lager pulsvarmere av dem?

mansjett-perler

Materialer

Jeg brukte Sandnes Mandarin Petit, altså bomullsgarn. Både garnet og perlene kjøpte jeg i Nøstenett sin nettbutikk, kjempekjapp service og levering. Perlene er i  kobber. Mengden perler oppgis i gram, så akkurat hvor mange det er i en pakke må man nesten føle seg frem til.

Gjennomfargede glassperler som tåler bruk og vask
Gjennomfargede glassperler som tåler bruk og vask

Før du begynner

Træ perlene inn på garnet før du begynner å strikke. Tell hvor mange ganger mønsteret gjentas og hvor mange perler hver gjentakelse krever.  Du kan velge å vente litt med en del av perlene, for tråden blir litt tung, og du må dra den gjennom alle mens du strikker omganger uten perler. Tenk på om garnet du bruker er sterkt nok til å tåle å bli dratt gjennom perlene – jeg vil gjette at ullgarn tåler det dårligere enn bomull eller blandingskvaliteter. Et triks er å træ perlene fra sluttenden av garnet, men det kan bli lang vei for å hente dem når de skal brukes. Prøv deg frem. Det kan være lurt å sjekke om garnet har knuter/skjøter, for det går neppe gjennom perlene. Det er en stor fordel å slippe å skjøte mens mønsteret blir strikket. Alt dette kan virke litt tungvint, men absolutt verdt strevet med det fine resultatet!

Diagrammet

Før mønsteret starter jeg med to omganger glattstrikk. Når du strikker inn perlene skal du legge tråden med perlen foran arbeidet (mot deg selv), løft masken løst av pinnen som om den skulle strikkes vrang, flytt tråden tilbake og strikk neste maske rett som vanlig. Du legger altså tråden med en perle på rettsiden av arbeidet. Mellom hver omgang med perler er det en omgang rett, da strikker du den løse masken som vanlig og passer på at perlen ligger pent på rettsiden. Hvis du aldri har strikket inn perler så kan denne instruksjonsvideoen hjelpe.

monsterbord-hel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *