En stor liten bok

Jeg har lest en bok jeg kanskje ikke skulle ha lest. Det var “Gutten i den stripete pysjamasen” av John Boyne, og den var svært rørende, naiv og enkel. Historien fortelles gjennom den ni år gamle Bruno, og alderen hans gjør det veldig nærliggende for meg å assosiere hans liv og syn på ting med det mine egne unger har. Boken er skrevet på en måte som gjør den leselig for niåringer, og en av tvillingene begynte å lese den. Han leste den ikke ferdig, og jeg tror ikke han forsto omfanget av innholdet. Hvis han plukker den opp igjen må jeg trolig være forberedt på å forklare en del ting for ham.

Historien handler om Holocaust og sjeldent vennskap. Jeg er alt for bløthjertet til å ikke bli rørt av disse emnene, og noen ganger er det irriterende hvor levende bilder jeg får i hodet av ting jeg leser eller ser, om det er fantasi eller virkelighet. Jeg skulle ønske jeg var i stand til å registrere og glemme, men det virker ikke helt på den måten for min hjerne. Kanskje jeg er den eneste i hele veden som ikke allerede hadde lest denne boka, jeg hadde ikke en gang hørt om den før jeg fant den i en butikk, i et passende “mangler lesestoff”-øyeblikk.

Allikevel, har du ikke allerede lest den eller sett filmen, så anbefaler jeg den. Du blir ferdig på en kveld, kanskje to hvis du bare leser på senga før du sovner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *