Svalbard calling – rapport #1

dag1-sol-pa-kontoretJepp, her er jeg igjen! Svalbard innfrir alle forventninger fra første øyeblikk, og jeg er allerede stappfull av inntrykk selv om jeg bare har vært her et knapt døgn så langt. Jeg hadde akkurat rukket å venne meg til kveldsmørke med levende lys da jeg fløy rett inn i solskinnet rett før midnatt.

dag1-hotellnesetOg solskinnet fortsatte bare. Dette er Hotellneset, med flyplassen helt til høyre. De små vortene er fra venstre en monsterkompressor, vår nybygde lille hytte for ilandføring av kabler, en container og endelig den hytta som huser fastlandsfiberen fra 2004 (som har fått gjerde rundt; mangler bare blomsterkasser der!).

dag1-i-ribVi tilbringer dagene ombord i dykkerbåten Viking Explorer nå mens det pågår forberedelser til å starte kabellegging. Dette er den lille båten – leid med skipper for anledningen. Mannskapet består i tillegg av fem dykkere fra Fagdykk og oss to fotomatroser fra Uninett. Ettersom Helge er prosjektleder så er vel jeg lettmatros vil jeg tro.

dag1-helge-bla-himmelHelge har i alle fall fullt overoppsyn med alt som skjer. Han har vært her (og skal være her) så lenge at han begynner vel snart å snakke svalbardsk! Sjekk den himmelfargen da, og legg til vindstille + trivelig arbeidsgjeng, så har du en anelse om dagens innhold.

dag1-kommandosentralDette er fra kommandosentralen for dykkerne. Den er faktisk installert i en container som er senket på lastedekket på dykkerbåten. Snasent opplegg, utrolig mye teknikknakk og fabelaktig proffe karer som betjener alt sammen.dag1-klar-for-dykkHer klargjøres Arild sjefsdykker for sin tørn i vannet. Hjelmen han skal bruke koster sine seksti tusen kroner, best å passe seg for å snuble og knuse den …!dag1-dykker-hopperNeida, de henger ikke opp dykkere bakpå båten – bildet er tatt idet Arild hopper utfor kanten 🙂

dag1-heftig-stovsugerHelge studerer neste generasjon sentralstøvsuger! Den svære kompresssoren på stranda ble brukt til å kjøre denne sugeren som blir brukt til å rydde unna bunnmasse rundt kabelrøret som kommer ut i havbunnen på litt under 20 meters dyp.

dag1-spylingSugemaskinen i aksjon der nede, vi fikk litt underholdning på overflata mens det pågikk. Det blir også filmet fra den fancy hjelmen, så det kan dukke opp ganske så kule undervannsbilder etter hvert!

dag1-kjeks-fra-kapteinenSkipper Lars spanderte kjeks, og selv om vi befant oss mye utenfor dykkerbåten, i en liten Zodiac-rib så var vi ikke tunge å hale inn for en godbit!

hilsen-grete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *