Mynter og sedler

Jeg er egentlig ikke noen samler, men har innimellom falt for fristelsen å ta vare på små skatter. Pappa har hatt litt mer alvorlige samlinger opp gjennom årene, og noe av det har vel smittet over. Mynter og sedler har jeg både fått fra ham og samlet selv – jeg jobbet en gang i bank og benyttet muligheten til å kjøpe utgåtte sedler en gang i tiden. Og minnemynter som har ramlet min vei har jeg snappet opp når det har passet sånn.

2 skilling fra 1788 – en godbit i samlingen
2 skilling fra 1788 – en godbit i samlingen

Denne mynten er det litt morsomt å ha, den er preget 200 år før Fredrik ble født. Tynn og spinkel, og bitteliten. Den er utrolig nok i sølv, preget på Kongsberg og bærer kong Christian VII’ emblem. Christian VII var konge over Danmark og Norge fra 1766 til 1808, enda noen år igjen før Norge fikk sin egen grunnlov.

Neste år er det 200-årsjubileum for Grunnloven, og i et anfall av nasjonalnostalgi ville jeg selvsagt gjerne ha en minnemynt i den forbindelse. Denne ble faktisk delt ut gratis (med unntak av porto og eventuell speisalforpakning) så da var jo terskelen lav.

Minnemynt for grunnlovens første 100 år
Minnemynt for grunnlovens første 100 år

Denne mynten ble laget for 100 år siden, men ble aldri utgitt til 100-årsjubileet. Snedig at noen dermed har latt den ligge i nye 100 år før den spres til folket. Artig dings å ha, da.

Jeg er så gammel at jeg husker godt den gule 10-kroneseddelen.

med-gul-tier
Lykkelig eier av en hel tier! Nordre gate ca. 1973

Selvsagt husker jeg også den blå – vår siste seddel med denne valøren. De ulike femti- og hundrelappene har jeg også noen varianter av, men større valører hadde jeg aldri råd til å kjøpe.

gul-tikroner
Den gang ti kroner var en formue!
bla-tikroner
Mens ti kroner enda var verdt en seddel
hundreogfemti
Brukte sedler fra en nær fortid

Den blå femkroneseddelen derimot, den kan jeg ikke huske å ha brukt noen gang. Men jeg har en 🙂

bla-femkroner
Pen, ubrukt og ubrukelig femkroneseddel fra 1955

Og av alle merkelige ting har jeg en russisk og en ukrainsk seddel liggende. Disse er reiseminner og jeg aner ikke hvor mye de en gang var verdt sånn rent pålydende og de er neppe verdt noe i dag. Men litt artige da.

ukrainsk-russisk
Ukrainsk tusenlapp og russisk seddel med 200 rubler

Leave a Reply

Your email address will not be published.