Svalbard calling – rapport #6

Ship o’hoi! Dette er matrosen i Isfjorden som kan melde at vinden fra i går er borte og vi snakker om bølgehøyder på puslete 1-2 meter – nesten ikke nok til å bli bysset i søvn! Og hvem tenker vel på å sove når en kveld byr på dette skuet?

isfjorden-fredag-kveldNå må jeg innrømme at jeg tenkte litt på søvn. Det har vært skralt med det et par netter, jeg har sikkert vært en anelse spent (som en unge før julaften, faktisk). I natt sov jeg som en stein! Etter frokost var det tid for en liten guida-tur ned i kabeltanken. Det var ganske tøft!

dag6-tankefullSånn ser øverste lag av en kveil med drøye 25 mil kabel ut! Når den ligger så fint og tett sammen så er det jo flatt som et stuegulv – og egentlig ganske dekorativt. Noe å tenke på før høstens oppussingsprosjekter i de tusen hjem tar til? 😉

dag6-driftsenterDet er mye overvåking og registrering av alt som skjer ombord, både skipsteknisk og ikke minst av alle funksjoner for kabelleggingen. På disse skjermene ser vi live bilder fra havbunnen der kabelen går inn i plogen, vi ser kranen som holder vekta (17 tonn!) av den og vi ser kabelen forlate skipet og gå ned i havet. Den blå skjermen viser hele tiden vinkel, strekkraft og dybde (blant masse annet) og det er mye informasjon å forholde seg til.dag6-overvakingJeg er i alle fall imponert over de som betjener disse stasjonene. De tar ikke blikket av skjermene et eneste sekund, her blir alt passet på 24/7. Det er flere stasjoner for driftsovervåking og operasjoner på alle dekk – det er i alt 8 dekk med broa på toppen. Noe å tenke på for driftsenteret hjemme!

dag6-etter-frokostBåten er stor og innholdsrik, det tar nok enda noen dager før jeg slutter å gå i feil retning eller til feil dekk. Og underholdningen må vi stort sett sørge for selv – gjemsel i en taukveil ble dagens 🙂 hilsen-grete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *