Svalbard calling – rapport #7

Sikkerhet er et tema over alt og hele tiden på havet. Heldigvis, og naturligvis. Jeg har hørt noe mumling om at det betyr ulykke med kvinnfolk til sjøs. Kanskje denne sikkerhetsplakaten skal bekrefte hvor håpløst klønete vi kan være? Foruten meg er nok dette eneste dama ombord.

dag7-sikkerhetDet blir kanskje litt rart å si at dette går på skinner, ute i havet liksom. Men alt går i alle fall fortsatt aldeles glimrende. Kabelen bikker jevnt og trutt over kanten til planlagt bestemmelsested, båten fosser fremover med sin litt-under-en-knops fart, plogen pløyer i riktig vinkel i havbunnen. I det hele tatt er det svært behagelig å være dokumenterende observatør for et så velsmurt opplegg.

dag7-gronn-lineDagens farge på følgebøyene i hekken er grønn; jeg fikk ikke med meg at de skiftet – kanskje det er søndagslina?

dag7-morgenmoteVi begynner å komme inn i sjømannstilværelsen og tempoet ombord. Det er morgenmøte daglig der vi oppdateres om fremgangen. Her er prosjektleder Helge, subsea manager Mark og kaptein Shaun ved kartbordet. Utrolig detaljerte rapporter om alt fra vær og vind og mengde kabel i sjøen til manglende pålegg ved frokostbordet registreres.

dag7-toppen-utsiktVi har fritt leide over hele skipet og kan orientere oss stort sett over alt, men enkelte områder krever selvsagt at vi gjør avtale om følge – for eksempel til lagerområder i nedre dekk eller hovedmaskinrommet. I dag har vi vært på taket helt på egen hånd (heter det tak på skip?) og fått med oss en fantastisk solformiddag.

dag7-kabelkontrollEn tur inn i containeren som har kontrollrommet for plogen ble det også tid til i dag. Inne i denne relativt trangt møblerte 20′ containeren sitter tre mann og nistirrer på sine sett med skjermer og måleinstrumenter, døgnet rundt.

dag7-kontor-avstandVi har noe mer plass å boltre oss på, heldigvis. Fra vår kontorplass på broa kan vi velge utsikt fremover eller bakover i tillegg til muligheten til å vandre rundt ute og inne.

dag7-helge-pa-taketHelge har skrevet skikkelig informasjon om prosjektet på Uninett sine nettsider. Her blir det fylt på med informasjon etter hvert som flere steg fullføres. Selv om kabelen trekkes og kommer på plass i løpet av noen uker nå i høst, så gjenstår det naturligvis en periode med terminering, tilkoblinger, testing og idriftsetting.

Den endelige jubelen (med høytidelig snorklipping snoråpning) bryter ut først når forskningsmiljøet i Ny-Ålesund nyter godt av en nettkapasitet som kan bli omtrent seks tusen ganger større enn dagens.
hilsen-grete

4 thoughts on “Svalbard calling – rapport #7”

  1. Hehe, den plakaten var kanskje litt damefornærmende, ja. :-O
    Ellers artig å se bilder fra båten. Når jeg ser hvor store den er, så minner det meg litt om den Lotto-reklamen med de som har kjøpt et heltcruiceskip alene, hehe. Men, når den rommer så mye kabel som skal ut, og alt utstyret så forstår jeg jo at den er stor. Så flott å høre at alt går knirkefritt, det er jo ingen selvfølge. 🙂

  2. Gutter er gutter, tror jeg – at plakaten viser en dame er nok ikke vondt ment på noe vis. 😉

    Det er helt klart ingen selvfølge at alt går knirkefritt nei, det er sikkert. Det er derfor det kjennes så betryggende å se på nært hold hvor godt alt er planlagt og hvor profesjonelt alle ledd i prosjektet håndterer sine oppgaver. Alle forbehold, overvåkinger og rapporteringer gjør i alle fall meg både trygg og svært optimistisk med tanke på fullføring av jobben 🙂

  3. Det kommer nok, pappa 🙂 Litt dypt, mørkt og grumsete der nede så bildene er deretter, men vi skal nok klare å få vist frem teknikken! Skal finne et godt bilde av grafikken så lenge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *