Svalbard calling – rapport #12

Vi ser Brandalpynten og har endelig kommet til 79° nord! Og vi skal allerede i morgen få gå i land og delta i landtaksarbeidet der. Jeg er så full av planer og forventninger for det som skal skje der at det bare bobler i meg. Sannsynligvis vil oppholdet føles alt for kort, men så snakker vi jo også om mitt Galápagos her altså!

dag12-brandalpyntenJeg har aldri sett Brandal fra denne kanten før, med breen i bakgrunnen er det like vakkert som jeg har drømt om. Kanskje ikke så lett å forstå, og kanskje enda vanskeligere å forklare. Men for meg er dette helt klart Tingen med stor T. På hitsiden av lykta ser vi en båt, lenger inn mot høyden ligger Viking Explorer med dykkerteamet og vi skimter både gravemaskin og containere. Folk er i arbeid!

dag12-isflakVæret har igrunnen bare holdt seg grått og fuktig hele fredagen. Kapteinens største bekymring inn mot Kongsfjorden er is – skipets skrog er tynt som papir, påstår han. Vi ser noen isflak langt der inne nå i kveldingen men vi krysser fingre for at de er små og utenfor vår kurs.

dag12-fugletreffI hele dag har vi hatt følge av et utrolig mylder av fugler. Jeg tror det er årsmøte i måkefuglforeningen. Skipet går så sakte, så de finner kanskje hvile i den flate akterbølgen. Eller kanskje plogen spytter opp godbiter fra havets bunn. Til og med lundefugl har jeg sett i dag, men den var for kjapp for mitt kamera dessverre.

dag11-leiderenHer ligger avmønstringsredskapen klar – en seks meter lang taustige er det vi får til rådighet når skuta forlates, vi går nemlig ikke til havn i Ny-Ålesund på denne turen, men blir trolig hentet av den nå så kjente Zodiac’en. Er det rart man blir barka sjømann på kort tid, sier nå jeg!

dag12-plog-closeupStrekningen som ploges er nå tilbakelagt for kabel #1 og redskapen er på dekk helt til vi legger avgårde med neste etappe fra Longyearbyen. Et skikkelig nær vannet-bilde av plogen var dagens resultat av kombinert gøy på jobben og fri fantasi! En dunge rør, noen strips og et GoPro-kamera i enden på en femten meter lang stang!

Denne (foreløpig) siste dagen ombord på første nordoverreise har stort sett gått med til videoredigering. Dette er noe jeg virkelig ikke kan, så det tar tid! Uten nettforbindelse er det ikke så greit å få vist frem filmene heller, men en bitteliten smakebit lot seg laste opp fra gammelnettet i Ny-Ålesund. Litt vær, litt sjø og mye kabel!

Nå jukser jeg litt og laster opp reisebrev med riktig dato hver gang satellitten smiler fra sin plass der oppe i (eller utenfor?) atmosfæren eller hvor den måtte befinne seg. Jeg håper jo noen savner disse dagsrapportene når de uteblir – og tilbakemeldinger vil jeg veldig gjerne ha! Ha en finfin dag, landkrabber!

2 thoughts on “Svalbard calling – rapport #12”

 1. Hei Grete
  Det en fornøyelse å lese dine” førstereis” rapporter fra den fantastiske opplevelsen du har på Svalbard, og spesielt om bord “Cable Innovator”.
  Du er kunnskapssøkende og åpenhjertet, og jeg ser deg for meg på lugaren etter en lang dag , hvor du oppsummerer dine inntrykk på en utmerket måte før du går til køys. Ikke å undres over at du lurer på hva taket i lugaren heter!
  Jeg kjenner lugarkomplekset og har hatt den ære å drømme i den samme køya en august måned for 11 år siden, da vi la Svalbardkablene.
  Jeg gir deg “ZULU BRAVO” for vell utført jobb, og håper den siste ilandføringen på Hotellneset går greit.
  Følger dere på AIS og ser fem til dine daglige rapporter.
  Lykke til Grete og ta en velfortjent øl på Puben når dere er ferdige.

  Mvh
  Ragnar

 2. Så artig å få tilbakemelding fra en som har vært i samme båt (haha, tok du den?!) da gitt! Ja, dette er en fantastisk opplevelse! Akkurat nå ligger vi utenfor Hotellneset igjen der vi starter på kabel #2 om en dag eller to. Den ølen må sikkert vente noen dager, men da blir den kanskje også enda mer velfortjent! Takk for lykkønskningene, følg med videre og ha en strålende fin dag!

  Hilsen Grete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *