Strikkefasthet og småjuks

yarn-ballJeg har alltid strikket ganske fast. Det betyr at jeg må skjerpe meg noe innmari når jeg strikker for andre, for strikkefastheten må være nøyaktig når ting skal på trykk, i salg og brukes til å veilede andre. Så hvordan måler man denne berømmelige strikkefastheten sin? Jo, man strikker en prøvelapp.

Jeg bruker å legge opp omtrent dobbelt antall masker som oppgis for 10 cm. Altså; hvis strikkefastheten skal være 15 masker=10cm så legger jeg opp minst 30. Sjekk hva slags strikk det skal måles strikkefasthet for – glattstrikk, riller eller mønster. Så strikker jeg med den pinnestørrelsen som er oppgitt i oppskriften til jeg har en fin lapp som er omtrent kvadratisk. Denne legger jeg på et flatt underlag og plasserer et målbånd oppå. Dermed kan jeg telle hvor mange masker som befinner seg innenfor de ti centimeterne jeg skal ha. Hvis det er flere masker enn oppgitt, så strikker jeg for stramt og må bruke større pinner. Hvis jeg har færre masker enn det skal være, så må jeg gå ned en pinnestørrelse. Capisce?

strikkefasthet
Finn riktig pinnestørrelse til favorittgarnet ditt

Du kan også utmerket godt bytte til annet garn enn det som er oppgitt i en oppskrift. Husk da å sjekke hvor mange meter tråd hvert nøste inneholder og sammenlign den oppgitte strikkefastheten og pinnetykkelsen for garnet du velger. Bytter du, så du lage en prøvelapp. Og så må du kanskje regne litt – hvor mange meter er det totalt i oppskriften, og stemmer det med antall meter i det garnet du har valgt?

rosa-toppJeg er ikke så fryktelig glad i trange/kroppsnære strikkeplagg, kanskje med unntak av noen eksemplarer av tynne sommertopper. Veldig mange gensere og kofter ser i dag ut som de er tredd ned på gjerdestolper, så tynne som modellene er. I alle fulle fall – jeg vil helst ha plass til magen min og har derfor ofte benyttet meg av trikset riktige cm, juks med antall masker. Jeg plukker garnmengde, masketall og diagram for en størrelse eller to mer enn jeg trenger men følger lengde, bredde og høyde i centimeter for min egen størrelse. Slik får jeg en genser med passe lange ermer men som ikke gnager i armhulen. Den passer i lengde og vidde rundt livet uten at bilringene sixpacken blir for fremtredende. Jeg synes det er lurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.