Planer for knuter og kabel

Nå er det under to uker igjen til avreise Svalbard. Flere og flere detaljer for arbeidet som skal gjøres dukker opp – prosjektlederen har et svært arsenal av overraskelser på lager. Jeg er klar som et egg, gleder meg til mye, tungt og spennende arbeid!

knuter-krok
Hvordan skal jeg knyte? Gamle speiderkunnskaper må bankes fri for rust før jeg føler meg sikker!

Det foreligger selvsagt en plan for plassering av fiberkabelen som vi skal flyte på plass i Ny-Ålesund. Jeg synes jobben ser overveldende ut på tegnebrettet, og regner med den ikke blir mindre overveldende on-site når paller med plastkanner og en kilometer tau skal håndteres sammen med 3000 meter tjukk og kraftig kabel.

kabelflyting-2
Den blå linjen viser retningen kabelen flytes i, den røde viser hvor kabelen skal graves ned i strandkanten

Trommelen på 8 tonn plasseres ved punkt A. Der skal flytekannene festes på kabelen før den tar turen utover sjøen. På punkt B er det en gammel kai, der må kabel (og kanner) føres over et tørt område under kaia via en profil som er tilpasset. Dette er de første 500 meterne av sjøstrekket.

kabelflyting-3
Ilandføringspunktet for kabelen er ikke slutten på reisen …

Etter ytterligere to kilometer over Kongsfjorden og Thiisbukta skal kabelen føres i land og deretter trekkes fem hundre meter opp til målet på Brandalpynten, til den nye VLBI-stasjonen som er under planlegging og vil stå ferdig i 2018.

Litt fakta på kjøpet:

VLBI-teknikken  tar utgangspunkt i fjerntliggende himmellegemer; kvasarer, som oppfattes som helt stabile punkter. Antennene tar imot signaler fra kvasarer, som er fjerntliggende himmellegemer opptil 13 milliarder lysår ut i verdensrommet. Dette gjør det mulig å kartlegge bevegelser i jordoverflaten, hvor fort jorden roterer og jordens nøyaktige plassering i verdensrommet. Kartleggingen er nødvendig for å beregne jordobservasjonssatellittenes bane. Presise satellittbaner er nødvendig for nøyaktig klimaovervåking. Det er rundt 30 slike antenner i et verdensomspennende nettverk.

Den eksisterende antennen og anlegget står på flyplassen på Hamnerabben.

ny-vlbi

One thought on “Planer for knuter og kabel”

  1. Dette blir sikkert tungt arbeid, men også et fint gjensyn med Svalbard, tenker jeg. Du får bare ta godt vare på deg lisjmora mi <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *