Svalbard calling – rapport #16

En gang i løpet av natta har vi sakte seget inn i Adventfjorden og stoppet opp rett utenfor Hotellneset. Fjellene på begge sider er helt hvite, men det er ikke snø på bakken på landtaksstranda. Nok en gang fikk jeg  gruppebilde av alle båtene, et nydelig trekløver.

dag16-bateneSpennende nok har også dagen i dag gått med til ROV-kjøring. Kabelen vi la for 10 dager siden er nå gravd ned  så langt det er mulig på strekket mellom utløpet på røret og punktet der plogen startet jobben.

dag14-rov-bunnbildeInnimellom er den laaaaange filmen fra havbunnen nesten underholdende, det går fint an å se kabelen og vi kan se Excalibur grave og legge den i grøft. Det er kult, vel?!

dag16-trekktau2 Her kommer rør-ende (det ser så rart ut å skrive rørende, hvis du skjønner) nummer to opp fra havet og trekktauet ligger klart til morgendagens happening. Jeg tenkte kanskje det kunne være interessant å se hvordan dette røret ligger ned i bakken og ut i sjøen; det er nemlig litt av et spill for å få boret på plass slike. Våre ble plassert for ganske nøyaktig ett år siden, så det er ikke noe man bare bestiller uka i forveien liksom.

dag16-hddFor å komme ut på omtrent 20 meters dyp har rørene våre litt ulike lengder, fra 75 til litt over 200 meter. Slik HDD-teknologi (Horizontal Directional Drilling) egner seg naturlig nok bare i visse typer masse, og i våre områder har vi funnet stedene med løsmasse som fungerer etter behovet. Når vi til slutt får samlet all dokumentasjonen om hele dette prosjektet så er jeg sikker på at HDD blir en godt synlig del av langfilmen!

dag15-gary-og-paulHer er to (av fire) av gutta i beach crew – Gary og Paul – kommet på plass for forberedelser. Det er utrolig kjekt å bli møtt av dem som om vi er gamle venner. Både denne gjengen, dykkerne og mannskap på skipet er så imøtekommende og smilende at man kan ikke annet enn å fryde seg og se frem til neste arbeidsøkt.

dag16-landlovVi fikk forresten landlov i dag! Dykkerne har gjort forberedelser på duct #2 og kunne derfor hente oss med Zodiac’en. En kjapp spasertur til byen med beina på asfalt igjen var ikke så dumt.  Det var kjekt å få handlet litt skikkelig te (si meg, burde ikke engelskmenn ha sansen for god te?) og litt snavvel (man kan faktisk bli lei av et utvalg på to sjokolader). Dessuten har jeg slitt ut flerfoldige par sokker og klarte helt fint å kjapp-shoppe noen par (og litt småtteri attpå …)

supermixEn dag tror jeg at jeg må skrive litt om motivasjonsfaktorer. Like oppunder 80° nord kryr det i alle fall av slike!

hilsen-gretePS – Vi har fått låne et 4G-modem av Telenor, har nesten ikke opplevd makan til nettfart-følelse. Man venner seg til mye rart, gitt! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *