Tinnitus – din for alltid?

I fjor høst fikk jeg omsider hjelp med tinnitusen min. Det vil si; så mye hjelp som det er mulig å gi. For tinnitus blir man (normalt) aldri kvitt. For meg er det det vanskeligste med hele pipelyden – å vite at den alltid vil være der. Til og med hvis jeg skulle miste hørselen helt vil lyden likevel finnes inni hodet mitt.tinnitus-maskererJeg har fått en del hjelpemidler, først og fremst et par lydmaskeringsapparater. Disse ser ut som høreapparater og gir en suselyd i øret. Poenget er ikke å overdøve tinnitusen, men å lage en annen lyd som skal gjøre at jeg ikke like lett konsentrerer meg om pipingen. Jeg synes så langt ikke de har veldig god effekt, men jeg gir dem en sjanse innimellom.bordmaskererDet hjelpemiddelet som gir meg best nytte er bordmaskereren, en liten høyttaler som kan spille ulike lyder. Jeg liker lyden av regn og lar den stå på en times tid når jeg legger meg for å sove. Jeg kan også velge musikk, skoglyder eller noe annet.

headsetOg så har jeg kjøpt meg formstøpte øreplugger, veldig nyttige når jeg skal høre på musikk. De stenger ute all annen lyd – og stenger forsåvidt tinnitusen inn – men gir meg i alle fall muligheten til å beholde noe i øret uten at det gjør vondt; vanlige plugger passer ikke i mitt trange øre. Disse kan også være et godt alternativ til sov-i-ro i ørene og jeg kan koble dem til lyden av regn hvis jeg vil.

Noen ganger er det alt for stille rundt meg og jeg klarer ikke å la være å høre tinnitusen. Med litt bakgrunnsstøy går det relativt greit, med radio eller TV, eller bare folk som lager normale lyder.Tinnitus-HeaderEn av tingene vi lærte på kurset var at det er normalt å kjenne mange følelser omkring plager med tinnitus. For eksempel føler mange sorg, som et tap – vi har jo for alltid tapt stillheten. Det er ikke en god følelse, og omtrent umulig å forklare til andre. Mange blir også lett irritert eller sinna, jeg håper ikke jeg er en av dem men jeg er nok ofte frustrert over at det ikke finnes noen kur …

Ti råd til tinnitusrammede

 • Skaff deg kunnskap. Bedre forståelse av hvilke mekanismer som har innvirkning på tinnitus, gjør deg bedre til å mestre det.
 • Bruk bakgrunnslyder. Lyd fra TV, radio, andre mennesker eller en vifte er gode virkemidler for å få oppmerksomheten vekk fra lyden i øret.
 • Oppsøk ekspertise. Det finnes gode behandlingstilbud som kan hjelpe deg til å mestre et liv med tinnitus.
 • Forbedre din hørselssituasjon. Fire av fem personer med tinnitus har nedsatt hørsel.
 • Kartlegg din tinnitus. Mange tinnitusrammede opplever at tinnitus er mindre fremtredende i perioder hvor de er lite stresset, har sovet godt eller gjør ting de trives med.
 • Ha fokus på søvn. Tinnitus kan gi søvnproblemer som igjen kan føre til stress og tretthet. Det kan forverre tinnitusen.
 • Lær deg avspenningstrening. Praktiser det jevnlig, helst hver dag.
 • Ta vare på kroppen. Mosjon, frisk luft og et godt kosthold har en gunstig effekt på din livskvalitet, og dermed også på din tinnitus.
 • Snakk med dine nærmeste. Forsøk å forklare hvordan du har det. Tinnitus påvirker ofte humøret, noe som fort kan gi opphav til konflikter.
 • Snakk med andre som har tinnitus. Det kan gi deg gode ideer til hva du kan gjøre.

2 thoughts on “Tinnitus – din for alltid?”

 1. Fint at du har fått en del hjelpemidler, men jeg legger merke til at du ikke nevnet hjelpemiddelet kunnskap. Jeg tenker på kunnskap om hørselsystemet og hvordan lyder kan sette igang følelser og kroppslige reaksjoner, ja til og med “kidnappe” vår oppmerksomhet.
  Hvis du eller andre som leser dette blog-innlegget er nysgjerrig på slik kunnskap, er den tilgjengelig gratis hos tinnitus.no (sykehuset i Arendal), tinnitustips.no (min egen nettside) og noen andre steder. Dette er kunnskap som går i dybden av tinnitusproblematikker, ikke overfladisk snikk-snakk.

 2. Hei Stein, selvsagt er kunnskap et viktig hjelpemiddel, faktisk kanskje det viktigste, ettersom det ikke er noe som enkelt og greit kan fjerne lyden som jeg har inni hodet. Dette blogginnlegget var på ingen måte ment som noen kilde til helbredelse eller noen form for “svaret på alt” for de mange som sliter med tinnitusplager. Om noe, så er det et tips om å søke hjelp; for min egen del tok det alt for lang tid å få den hjelpen. Jeg leste alt jeg kom over på nett, men forståelsen fikk jeg ikke før jeg deltok på kurs, med både leger, psykologer, audiografer og likesinnede tilstede. Mulig andre får nok forståelse og kunnskap av å lese, og da er det flott at det finnes skikkelig informasjon på nett.

  Jeg håper ikke du mener at det jeg har skrevet er “overfladisk snikksnakk”, selv om dette kun er min personlige opplevelse og ytringen kun er gjort på mitt personlige nettsted, så anser jeg det for saklig og kanskje til og med informativt for noen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.