Svalbard calling – rapport #29

Jeg kan ikke dy meg, må bare vise frem litt av det spektakulære synet som fulgte oss på vår sakte vei inn mot Ny-Ålesund i går.

dag28-taket-solnedgangSolnedgangen søndag var noe av det vakreste jeg har sett. Jeg har antagelig brukt opp alle de store ordene snart, men altså – v-a-k-k-e-r-t!

dag29-is-i-fjordenDet var mye is i Kongsfjorden og lyskasterne fra skipet speidet grundig for å slippe å hekte kabel eller plog i gjenstridige isberg. Ganske spesielt skue med den glitrende byen der inne.

dag29-morgen-tre-kronerEtter en svært kort natt (sommerfuglene har vært svært aktive det siste døgnet!) måtte jeg bare ut i morgenlyset og fange Tre Kroner nok en gang. Tenk å våkne til denne utsikten.

dag27-kart-tre-kronerDisse tre nunatak’ene kalles også Tre Nordiske Kroner, toppene fra nord til sør (høyre til venstre) heter Svea (1231 m), Nora (1224 m) og Dana (1183 m)

dag29-kvadrantTommy har fått låne varm dress! Her plasserer han og Gary en av kvadrantene som kabelen trekkes i for å unngår skarpe knekk. Den er ganske heavy!dag29-siste-kabellandingDagens virkelige høydepunkt var selvsagt å få kabelen i land på Brandal! Det sedvanlige skuet med tautrekking, maskiner, dykkere og engelskmenn har gått sin gang. Røret hadde trolig fått en heftig klem men ikke noen knekk. Ved å fjerne busta fra flaskekosten kunne den dras inn, og dermed er også diameteren for kabelen god nok.

dag30-barbert-kostKollega Frode som deltok på legging av trekilometeren i juni har ankommet Ny-Ålesund. Et av de avslørte karaktertrekkene hans under forrige reise var at han var rå på selfies –altså selvportrett-greia, ikke Selfie, vår venn i havet.

Med strikketid på Cable Innovator ble dette lille ekstraprosjektet til, som velkommen tilbake-gave. Med et selskinn i bagasjen fant jeg det helt naturlig å portrettere den svømmende Selfie på lua også.

dag29-gutta-kommerI tillegg til Frode er også Kurosh her – de entret skipet via leideren med full oppakning – så nå er vi fire kollegaer i fri utfoldelse med strandvandringer, serverromsjobbing, møter, avtaler og dokumentasjon. Vel har vi hatt en innholdsrik reise så langt, men med dobling av arbeidsstokken er det helt klart også en dobling av aktivitetene.

dag29-polarrevMens kabelen ble trukket på land traff jeg denne lille nysgjerrigper’en. Han var temmelig nært denne gangen, artig treff!

Tiden er nå kommet for å avsløre sysleriene som har pågått på frivaktene i løpet av denne eventyrreisen.

dag13-rekved-brandalAllerede ved første besøk på Brandalpynten startet den målbevisste jakten på rekved, og jeg fant emner som jeg mente skulle være godt egnet til formålet. Vedstykkene ble vasket i skipets laundry og satt til tørk på tørkerommet – det var ikke fritt for at mannskapet spekulerte litt på fjølene som sto der mellom stillongser og hettejakker.

dag15-verkstedTreet ble temmelig brutalt tørket og litt fiks & triks måtte til for å hindre at de sprekker helt fra hverandre. Vi fant noen flak med gummi, noen skruer og litt verktøy sånn at vi kunne lage støtte på baksiden. Utrolig hva som finnes ombord i et skip!

dag15-alan-sveiserEn av Petter Smart‘ene – chief Alan – fant et fryktinngytende stykke metall som han på mesterlig vis formet til et fabelaktig håndterbart verktøy.

dag15-spesiallagetSammen med en blåselampe var denne kniven glimrende redskap og nå var alt lagt til rette for å starte på jobben.

dag15-brennmerkingMed utkoblet brannalarm, luftavtrekk og ivrig blåsing fikk vi svimerket navnene på de flotte vedstykkene. Jeg har fått meg en skikkelig røkejakke etter dette!

dag15-skilteneOg sånn ser de ferdige skiltene ut! Ettersom vi har tre hytter og vi har vært tre gærningerhåndlegging av kabel-prosjektet, så har vi nå satt våre bumerker (*fnis*) på hver vår 😀dag17-helgebuHelge fikk æren av å skru opp det første skiltet på Helgebu i Longyearbyen. Det er klart denne hytta må tilhøre prosjektlederen, ettersom den huser to kabler og har litt mer kontroll enn oss andre.

dag29-skilt-pa-hyttaOg endelig kom tiden for Frode og meg også. Dette har jeg gledet meg til altså! Tenk at jeg har egen hytte på Brandalpynten 😀

dag29-hytta-miSå glad er man når man setter seg på egen hyttetrapp for første gang!dag29-hytteturHer kan jeg nyte utsikten via Frodebu over lagunen og helt ut mot havet!dag29-gretebuVæret var kanskje ikke det beste, men Tre Kroner vil være bakgrunn for Gretebu i all fremtid!dag29-frodebuDette vet ikke Frode noe om i skrivende stund, han kommer nemlig ikke til hytta si før på tirsdag. Sikkert en fin overraskelse, tipper jeg!

Henger noen fortsatt med? Flere nyheter kommer i morgen!

hilsen-grete

3 thoughts on “Svalbard calling – rapport #29”

  1. Akkurat da jeg ikke trodde jeg skulle bli mer imponert over dine “reisebrev”! Jeg bøyer meg i hatten for deg Grete! Du har virkelig talent for mye og det har vært en fornøyelse å følge deg på turene. Kommer sikkert til å få abstinens når du er tilbake i vanlig gjenge og jeg ikke “hører” mer fra deg… 🙂

  2. Nyyydelig ! Gleder meg til å få se resten av bildene. Tipper det er mye spesielt som du ikke får plass til i bloggen.

    PS
    Ikke glem makrofotograferingen !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *