Den hersens klippejobben

Du vet hva jeg mener, sant? Du har strikket rundt og rundt fordi du hater å strikke frem og tilbake. Så skal ermene monteres eller jakka klippes opp i fronten, og bare det å tenke på å dra frem symaskinen fortoner seg som en månereise …

Klipp uten søm
Meeeen – du kan klippe uten å sy! Her skal jeg vise deg hvordan, etter den gode opplæringen jeg fikk av Ann Myhre, aka Pinneguri. Det første og viktigste å merke seg er at dette gjelder for ren ull, ikke superwash, alpakka, mohair, angora osv. som blir for glatt og kan gli ut. Ren ull har kroker i fibrene som naturlig hekter i seg selv, og derfor kan du klippe nesten i vilden sky. Bildene her viser sinnasaujakka som jeg strikket i Cascade Fingering til Trine tidligere i år.
sinnasau-dag3Du bør selvsagt tenke litt på forhånd på hvor det skal klippes. Å forberede en klippekant er lurt. Jeg bruker 7 masker midt foran på en jakke; 1vr-5r-1vr. Hvis du strikker med flere farger så følger bare trådene med (f.eks. annenhver) også over klippekanten. Her er noen eksempler fra prosessen med fanajakka mi som er strikket i Finull fra Husfliden og Kauni effektgarn.
klippekant-forberedtHer ser du den kanten som skal bli til åpning foran på jakka. Jeg velger å bruke en tynnere heklenål enn pinnene jeg strikket med, sånn at heklekanten blir fast og fin. Merk at denne klippekanten kunne vært klipt uten heklekant, heklingen gjør egentlig bare avslutningen penere og har ingen praktisk betydning for å stoppe ulla fra å rakne.
heklekant-i-gang Detaljene om hvor du hekler og hvordan kan jeg vise deg, det er vrient å få fine og tydelige bilder som viser dette godt nok. Men her ser du et eksempel på ferdig heklekant på en prøvelapp:
provelappDenne laget jeg på Pinneguri sin workshop og hun har brukt den som eksempel på metoden (stolt!). Det som vises ekstra godt på denne er hvor tett heklekantene kan lages og hvor lite av strikkede masker som klippes bort.
Ferdig klippekant
Her ser du frynser etter klipping, men disse forsvinner på undersiden når kanten legges på vranga og syes fast.
plukke-opp-maskerEn ting til, forresten; når du har heklet støttekanten så vent med å klippe til du har strikket knappestolpene. Plukk opp langs klippekanten i samme maske hele veien, som regel er det passe å strikke opp masker i tre av fire rader. Ved å strikke stolpene før du klipper spares sårkanten for trekk & strekk helt til alt er ferdig strikket.

Du kan bruke samme klippemetode i ermeåpningene på tradisjonelt strikkede plagg også. Hvis du vet hvor langt ned på bolen ermene vil komme kan du strikke inn klippekant (da får du belegg gratis). Alternativt kan du jukse litt og enten hekle støttekant rett i strikketøyet – det gjorde jeg på fanajakka mi og det gikk helt fint – eller bare klippe!

Leave a Reply

Your email address will not be published.