Ofte stilte spørsmål

halebein-rtg
Røntgen av halebein gir ikke alltid noe klart svar

Det er på tide å svare på en del gjengangerspørsmål om halebein. Jeg hadde egentlig ikke ventet så mange henvendelser om dette, særlig ettersom jeg mest av alt blogger om hverdagsgreier – hund, strikking, familie, jobb og sånt. Men jeg setter pris på tilbakemeldinger om alt, og jeg synes virkelig at alle som trenger det skal få hjelp med halebeinsproblemene sine. Generelt må jeg bare si til alle som plages: Ikke gi opp, be fastlegen om henvendelse til ortoped eller nevrolog og bare mas. Det hjelper!

Så her kommer litt ekstrainformasjon til alle dere som lurer:

 1. Hva heter legen som hittil er kalt Dr. Halebein?
  Han heter Rainer Knobloch. Han hører til på St. Olavs Hospital og har (så langt jeg vet) spesialisert seg på halebeinsproblemer.
 2. Hvor lang tid tar det før man får operasjon (fjerning) av halebeinet?
  Det vil jeg tro varierer mye. Jeg kjenner noen som har vært plaget i ti år og mer før de fikk hjelp. Men normalt vil jeg tro at smerter eller problemer som tyder på at halebeinet er årsaken må utredes og avhjelpes hvis problemene ikke er borte etter et halvt år. I noen tilfeller vil sikkert en skade gro eller heles av seg selv i løpet av den perioden. Det viktigste er etter min mening å få en undersøkelse av noen som vet noe om halebein. Vanlig røntgen vil sannsynligvis ikke gi en klar diagnose.
 3. Kan problemene behandles uten operasjon?
  Kanskje – det er ikke jeg den rette til å svare på. Men jeg fikk kortisoninjeksjon underveis og var smertefri i 10 dager. På den måten fikk legen konstatert hvor problemet hadde sin kilde. Når smertene kom tilbake fikk jeg umiddelbart operasjonsdato.
 4. Er operasjonen og dagene etterpå smertefulle?
  Nei, i alle fall var det ikke det for meg. Operasjonen gikk veldig fint, smertestillende behandling etterpå var helt okei. Ettersom jeg i forkant verken kunne sitte eller ligge flatt på ryggen var det heller ikke noe problem å fortsette å ligge på siden eller sitte på skinka den første tiden etter operasjonen. Jeg kunne helt fint gå (forsiktig) selv om jeg hele tiden var redd for å falle. Det er i grunnen bare å ta det rolig og ta sykmeldingsperioden til hjelp. Selve såret grodde fint, men det må passes på. Det er nokså stram hud der, og viktig å ikke strekke det for mye. Det er også viktig å holde det tørt og rent.
 5. Blir man helt bra etter å ha fått fjernet halebeinet?
  Det varierer helt sikkert. Jeg mener å huske at legen sa at ca 80% blir helt bra. Selv mener jeg å være 99% av tidligere tilstand – den ene prosenten som mangler er absolutt til å leve med, jeg kjenner på en måte hvor smertene var tidligere uten at det plager meg nevneverdig. Kanskje det er en form for fantomsmerter? Jeg kan i alle fall gjøre alt jeg ønsker igjen, men er nok litt reservert i forhold til raske og utfordrende bevegelser.
 6. Finnes det god informasjon noe sted?
  Det er en engelskmann som har laget et nettsted som handler om halebein. Nettsiden hans finner du her: http://www.coccyx.org/ Ellers er det stadig mer informasjon å finne om man googler litt – dette er helt tydelig et område i god utvikling når det gjelder behandling og det å bli tatt på alvor.

6 thoughts on “Ofte stilte spørsmål”

 1. Hei, ble operert bort halebeinet forrige onsdag den 20 mai. Legen sa at jeg ikke bør dusje til stingene er helt fine. Hvordan gjorde du? Finner ingen informasjon på nettet. hvor mange dager tok det for deg til stingene grodde seg. Når begynte du å sitte ca. Pleide du å sitte på en ring? Når begynte du å kjøre etter operasjon? Håper du kan svare på disse spørsmålene. Det blir stor hjelp for en småbarnsmor. Tusen takk på forhånd 🙂

 2. Hei,

  jeg har sendt deg en epost! Håper du blir raskt bra, lykke til med halebeinfri sommer 🙂

 3. Hei! Jeg skal snart til konsultasjon hos Knobloch, har slitt med halebeinsmerter siden siste fødsel i 2012. Veldig spent på andres erfaringer! send meg gjerne en mail hvis jeg kan stille deg noen spørsmål!

 4. Hei.
  Jeg skal operere i Trondheim veldig snart. Kjenner panikken for tiden etter tar meg, og jeg vet ikke om jeg i all usikkerhet på hvordan tiden etterpå er klarer gjennomføre operasjon. Tross årevis med kroniske, intense og grusomme smerter. Har en liten gutt på 2 år.. en liten frøken på 9. Finner ingen svar og ble letter men stresset når jeg endelig fant din blogg!
  Kan du væresåsnill å dele hvordan tiden etterpå var? Som du husker. Smertenivå? Funksjonsnivå?
  Sukk… er helt i panikk…

 5. Hei Christina, jeg har sendt deg en epost. Håper panikken gir seg, og ønsker deg veldig lykke til med operasjonen! 💕

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *