Godteri og idealisme

Denne påska skal jeg lage min egen kjekssjokolade. Oppskrifta fant jeg her, og det var midt i blinken for en slags bakeseanse sammen med Ida tenkte jeg.

hjemmelaga-sjokolade
Mari sine hjemmelagede kjekssjokolader

Jeg er nemlig veldig klar for å hoppe over innkjøp av Kvikk Lunsj, fordi Freia er en av verstingene til å bruke palmeolje i produktet. Det samme gjelder for sjokoladene Smil og Japp og mange andre produkter.

Palmeoljesaken kan se ut som en håpløs kamp å vinne. Tenk om alle forbrukere boikottet alle produkter som inneholder oljen? Hvis bare mange nok får tilstrekkelig informasjon og kunnskap så kunne det kanskje monne mer enn det som er synlig fordi jeg har sluttet å kjøpe Kvikk Lunsj.

La meg med én gang slå fast at jeg ikke er noen dyktig idealist. I beste fall kan man vel si om meg at jeg er en slags hobbyidealist; jeg har saktens mine meninger og kjepphester, men jeg er veldig takknemlig for at andre står på barrikadene sånn at jeg slipper.

Jeg er også en enkel boikotter. Er det noe som byr meg imot eller strider mot mine prinsipper, så lar jeg være å kjøpe det eller bruke det – så langt det lar seg gjøre og jeg kjenner til det. Flink nok er jeg absolutt ikke, men jeg er i alle fall villig til å endre på vaner hvis det har noe for seg. Sånn som å kutte ut Kvikk Lunsj selv til påske.

Fakta om palmeolje

  • Enorme områder regnskog raseres for å plante oljepalmer.

  • Palmeolje finnes i margarin, snacks, taco, nudler, sjokoladepålegg og kjeks.

  • I tillegg brukes den i matvarer, kosmetikk, vaskemidler og biodrivstoff

  • Palmeolje er verdens billigste vegetabilske olje.

  • Det globale forbruket av palmeolje er fordoblet det siste tiåret

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *